Ik hoor nogal eens van mensen dat zij niet overprikkeld zijn. “Leuk dat je iets doet met dat thema, maar daar hebben mensen toch niet zo’n last van dat ze begeleiding nodig hebben?”


En dat is juist het lastige aan prikkels! We zijn er zo aan gewend geraakt. Altijd prikkels om ons heen in deze maatschappij. Je zou denken dat we daar dan mee om kunnen gaan.
Niets is minder waar. De gemiddelde mens merkt er misschien niet zo veel van. (Hoewel ik dat ook betwijfel, want iedereen wordt zich nu meer bewust van wat prikkels met je doen!). Maar de mensen met een gevoeligheid voor prikkels vanwege beschadigd of anders werkend filter, merken dat als eerste op. Die mensen krijgen dan labeltjes als ADD of HSP. En sure, ook ik noem die labels wel eens voor herkenbaarheid. Maar het doet er eigenlijk niet zo toe hoe het heet. Je bent nu eenmaal gevoeliger voor prikkels.

Foto: Lianne Veldkamp fotografie

Deze mensen maken anderen er namelijk bewust van. De hoeveelheid prikkels die we binnen krijgen van telefoons, laptops, sociale prikkels. En vooral, onder de jonge generatie, de constante druk om je best te doen. Het beste te zijn. En vooral; je te blijven ontwikkelen. Maar moet dat eigenlijk? Moeten we altijd maar vooruit? Vooruitgang is zeker ontwikkeling, maar is er ook rust? Stil staan? Contact met je lichaam en dus met jezelf? Helemaal niks moeten en niks ontwikkelen. Ook ik heb daar vaak moeite mee en verlies me in een beeld van wat ik allemaal zou moeten doen. Er kan immers ook oneindig veel.

Erger is; we krijgen die prikkels onverhoopt binnen. Het lijkt niet eens meer een keuze te zijn en zo ervaren we het veelal ook niet. De keuze om ze neit binnen te laten komen. Juist als je er gevoelig voor bent! Liever zou je hebben dat de wereld zich aanpast. Maar zelf om kunnen gaan met die prikkels door je aandacht te verleggen, het wordt vaak nog niet als optie gezien.

Ik heb het vaak gehad over zintuiglijke prikkels, maar daarnaast heb je ook de interne prikkels zoals gedachten en emoties. Die laatste spelen ook een grote rol. Niet bij iedereen natuurlijk en niet in dezelfde mate. Maar veel mensen hebben niet eens door dat hun gedachten, hun gedrag bepalen. Als jij de hele dag onbewust denkt dat je niet goed genoeg bent, dan ga je daar ook naar handelen én creëer jij dingen van uit die overtuiging. Best goed om van jezelf te weten, dus!

Meer weten of prikkels en overprikkeling? Luister eens naar De PrikkelPub podcast of zoek me op via Instagram. Daar vind je nu tevens stap 1 van de Binnenwereld-Buitenwereld methode die overprikkeling voorkomt!

Categorieën: Blogs

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *